2010-05-08

Petra, My Lovely Jordan

Min första reseberättelse handlar om Petra i Jordanien, där jag var för bara en månad sedan. En magisk plats, som jag sent kommer att glömma!

Staden Petra höggs ut ur den röda sandstenen någon gång kring 200-talet f.Kr. av det arabiska nomadfolket nabatéerna. Den enda vägen in är genom en siq - en lång, trång bergsklyfta. Deanna gång har uttsatts för störtfloder och erosion under tusentals år, som format den till en vriden och invecklad stig tvärs genom berget som reser sig upp 100m på vardera sida.

En gång i tiden myllarade den 1,2km långa siqen av karavaner med dromedarer kastade med rikedomar och även de invaderande romarna, som till sist erövrade staden 106 e.Kr. När man rundar siqens sista och smalaste hörn står man öga mot öga med Al Khaznehs (Skattkammarens) mäktiga upptornande fasad. Trots att uthuggningarna på Skattkammaren har skadats av beduinerna, som en gång bodde bland de övergivna ruinerna, använde statyerna för att skjuta prick, finns det fortfarande otroligt mycket att se. Bland annat den stora urnan på toppen av Skattkamaren som beduinerna sköt mot i tron att den innehöll kung Salomons förlorade skatt.

Det pågår utgrävningar framför Skattkammaren som visar att det troligen fanns en våning till, under den man nu ser. Den tros vara begravd i massorna som spolats loss av de årliga störtfloderna som skapas i siqen. Från 9.30am och ett par timmar framåt badar Skattkammaren i fullt dagsljus, men den får ännu mer färg och har mer atmosfär när den är i skuggan på eftermiddagarna. Därför är det intressant att åka dit tidigt på morgonen och se skillnaden mellan hur Skattkammaren ser ut på vägen in till Petra, och sedan på eftermiddagen när man är på väg upp till ingången av siqen -se hur den ser ut i skuggan. Det är som man ser två helt olika byggnader!

Ett annat tips är att klättra upp för klippan till högen om siqen, till en avsats som är i nivå med den övre delen av Skattkammaren, för att få en bra vy av hela Skattkammaren.

Alla de storslagna fasaderna i Petra, inklusive Skattkammaren, är faktiskt gravar. Boningar är sedan länge borta. Men man kan fortfarande se Amphiteatern, med 7000 platser, uthugna i klippan och ett tempel som byggdes av romarna när de styrde staden. Det finns också en längre väg byggd av nabatéerna som går förbi en gammal marknadsplats som en gång var fylld med folk och handelsmän som sålde varor och värdesaker som förts till Petra från Mellanösterns alla hörn.
Staden ligger undangömd mitt i öknen så det är inte konstigt att den förblev glömd i 300 år efter det att den övergivits. Endast beduiner levde i grottorna och gravarna innan staden blev "återupptäckt" av västvärlden genom Johann Burckhardt 1812.

Trots att beduinerna inte längre bor i staden är ständigt närvarande. De har fått ensamrätt på de olika turistarrangemangen på området som tack för att de flyttade därifrån till en närbelagen stad.

Petra är enormt och man kan gott behöva åtminstone en heldag, om inte två! Tänk på att ta oömma kläder och riktigt bekväma skor - för det blir mycket klättrande och otroligt mycket gående!
Ett bra sätt att få en uppfattning om Petras storlek är att klättra upp för de branta trappstegen till High Place of Sacrifice. Där kan man titta ut över staden och beundra solnedgången innan man tar sig tillbaka till hotellet genom siqen som snabbt mörknar.
Petra ligger bara ett par timmar från Aqaba, Jordaniens hamnstad och ena flygplats. Det finns flera hotell nära ingången till Petra i olika prisklasser. Det finns flera platser där de säljer mat och dryck inne i staden, men ett tips är att ta med sig en vattenflaska för att fylla på med vätska då och då. Området har öppet från gryning till 6pm, och öppnar sedan (vissa kvällar) igen senare på kvällen då de satt ut käglor och levande ljus längs hela siq-gången ner till Skattkammaren i deras älskade event "Petra by Night". Tyvärr hade vi inte tur nog att vara där på en kväll då de hade detta event, men jag har sett bilder - och det ser magiskt ut!

Man kan köpa inträdespass för en, två eller tre dagar i ett hus bredvid tourist centret, där kan man även boka en guide.

Jag uppmanar er som är intresserade att åka dit innan massturisterna kommer så de kommer behöva stänga av vissa områden. Det är en sån underbar plats. Ta chansen, om ni kan!!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar