2010-11-21

Så orkar du mer i vinter


Hittade en artikel som kändes väldigt aktuell (för mig iaf) i Studentliv, av någon vid samma förnamn som mig - så den måste ju vara bra ;) Så här skriver hon:

Det är svårt att hitta energi under den mörka årstiden. Men det finns knep för att mota bort tröttheten.

Känner du dig konstant trött? Vill du helst stanna i sängen med täcket över huvudet och varken ägna dig åt studierna eller ens umgänge med dina vänner? Det är en klen tröst, men du är inte ensam. Kroppen reagerar på höstmörker och ungdomar och unga vuxna drabbas värst. Boven i dramat är sömnhormonet melatonin. När det är mörkt producerar kroppen mer av detta. Därför är det viktigt att få i sig tillräckligt med ljus även under den mörka årstiden. Studenter med stor frihet att styra över sin tid har här en fördel. Om du tar en promenad på morgonen bekämpar du melatoninproduktionen. Se till att gå ut och exponera dig för dagsljuset så mycket du kan och försök at välja pluggplatser på bibloteket och hemma som är nära fönster.

KÄNNS DET INTE tillräckligt kan du testa ljusterapi. Då får du sitta en halvtimme eller timme i ett rum med ljus, neutral inredning och med extrastarka, vita lysrör. Ofta får man även låna en vit rock. Tanken är att på konstgjord väg förbättra hormonbalansen mellan melatoninet och dess motpol, vakenhormonet kortisol. På studenthälsorna vid Högskolan Jönköping och Uppsala universitet finns ljusrum för studenterna.

ATT TANKA SÅ mycket ljus man kan på dagtid är alltså viktigt för att undvika vintertrötthet. Men för den sunda sömnen är det viktigt med kontraster, därför ska du undvika att glo in i det kalla skenet från datorn eller tvn på kvällen och istället varva ned, kanske med det mysiga gula ljuset från levande ljus? Även om all annan aktivitet än att slöa i soffan ibland känns för tung vinner du på att aktivera dig. Motion är självklart bra för att bli piggare, men även att umgås med vänner, fika, se någon utställning, gå på bio eller något annat som gör dig glad. Att äta rätt är också ett sätt att kämpa mot tröttheten som orsakas av mörkret. Så här års är det extra viktigt att hålla blodsockernivån på en jämn nivå. Satsa på ordentliga frukostar med långsamma kolhydrater och nyttiga mellanmål.

Tips för att slippa tröttheten:


  • Planera dina dagar så du kan använda så mycket som möjligt av dagsljuset.

  • Acceptera att det är mörkt och försök göra något bra av det, som myskvällar med te o film.

  • Kom ihåg att det går över, även om vintern känns evighetslång kommer dagen då du kan sitta på uteservering i kortärmat till slut.

  • Socialt umgänge är viktigt, så tacka inte nej till fika eller fest även om tv-soffan lockar mer.

  • Tröstäta är en väldigt kortsiktig lösning, men kaffe och mörk choklad kan göra dig piggare.

  • Om du är allvarligt nedstämd i en längre period, får sömnproblem, blir orkeslös eller tappar aptiten kan du vara på väg in i en riktig depression. Sök då hjälp hos studenthälsan eller din vanliga vårdcentral.

YLVA REHNBERG

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar